Complexe problemen

Gerelateerde afbeelding

“Wat ik vandaag in de bibliotheek met die tijdlijn met je heb gedaan, heeft te maken met een toepassing in de vierde dimensie. Deze vorm noemen we opstellingen,” zegt de professor. “Dit is een prachtige manier om meer inzicht in een situatie of in een probleem te verwerven. Vandaag heb je ervaren hoe het werkt, maar je kunt deze opstellingen ook bij een concreet probleem gebruiken. Dan werk je met een groep vrijwilligers die hiervoor openstaat. Degene die een thema wil inbrengen, nodigt uit de kring deelnemers een persoon uit om zijn of haar situatie te representeren. De deelnemers kunnen familieleden representeren, maar ook in een zakelijke omgeving is het goed mogelijk om met opstellingen een zakelijke
situatie te analyseren. De representanten hoeven niets extra’s te kunnen of te doen en hebben nauwelijks informatie over de mensen die werkelijk bij de situatie zijn betrokken. De inbrenger van het probleem heeft vooraf slechts een paar belangrijke kantoorruimte apeldoorn feiten over het thema verteld. Dan stelt de inbrenger op intuïtieve wijze de representanten in de ruimte op. Dat doet hij door zijn handen op de schouders van de representant te leggen en hem of haar naar de plek te brengen die zijn gevoel aangeeft. In werkelijkheid wordt de inbrenger gestuurd door zijn intuïtie. Vervolgens doet hij dat meerdere malen met de overgebleven representanten en ten slotte kiest de inbrenger van het probleem een representant van zichzelf. Zo staan alle representanten in de ruimte opgesteld voor het uitwerken van de desbetreffende situatie of probleem. Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks, waar alleen een verklaring in de vierde dimensie kan worden gevonden: de representanten voelen zich als de mensen, die in het echte probleem een rol spelen en zeggen wat ze voelen of wat er in hen opkomt. Omdat ze er geen persoonlijk belang bij hebben, is de communicatie eerlijk en open. Op deze wijze leggen ze complexe problemen bloot, inclusief het onderliggende krachtenspel. Er ontstaat een herkenbaar beeld van de verhoudingen en de krachten die vaak bewust of onbewust een rol spelen in het probleem. Door de nieuwe inzichten krijgt degene die het probleem heeft ingebracht een oplossingsrichting aangereikt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *